Kövess minket:
Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes esemény ›

Főoldal / Pályázatok / GINOP-6.2.7-20-2021-00010

 

GINOP-6.2.7-20-2021-00010

Projekt megnevezése: Ágazati Képzőközpont létrehozása Tolna megyében

Projekt azonosító száma: GINOP-6.2.7-20-2021-00010

Kedvezményezett neve: Tolna Megyei Szakképzési Centrum

Projekt megvalósítás időszaka: 2021. május 1. - 2023. március 31.

Szerződött támogatási összeg: 270 102 947 forint

Támogatás mértéke: 100%

 

Projektbemutató

1. A projekt célja

Az Európai Unió támogatásával a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt célja, hogy a duális képzési rendszert továbbfejlesztve a Tolna Megyei Szakképzési Centrum (TMSZC), valamint csatlakozó partnerei együttműködésével ágazati képzőközpont jöjjön létre a specializált gép- és járműgyártás területén, alkalmazkodva a régióban megjelenő új igényekhez. Az alakuló ágazati képzőközpont feladata a szakirányú oktatás szervezése, megvalósítása, a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása, támogatva ezáltal a Szakképzés 4.0 Stratégiában megfogalmazott célok megvalósítását, valamint az új szakképzési törvény és végrehajtási rendelete szabályozásainak való megfelelést.

2. Az elérendő célokhoz szükséges tevékenységek 

2.1 Ágazati Képzőközponthoz kapcsolódó infrastruktúrafejlesztés és eszközbeszerzés

A Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium területén található tanműhely épülete a 80-as évek elején épült, az akkori kornak megfelelő műszaki tartalommal. Az utolsó korszerűsítési munkálatokat 2000-ben végezték az épületen, mely során külső hőszigetelést kapott, de érintetlen maradt a gépészeti- és a villamos hálózat, illetve a nyílászárók. A hagyományos technikákat felsorakoztató oktató tanműhelyben több szerkezeti elem megmarad, de technikai fejlesztése, korszerűsítése nélkülözhetetlen. A képzőközpont létrehozásához ingatlanfejlesztés keretében megvalósul a nyílászárók cseréje, a padlóburkolat felújítása, az épületgépészeti hálózat felújítása, az épület villamos hálózatának felújítása, a belső vakolat felújítása, a belső festés.

A tanműhelybe gyakorlati oktatást segítő munkaeszközök (többek között légtömegmérő terhelésszenzor oktatópanel, járműelektronikai oktatópanel, elektromos autó, automata gumiszerelő gép, kipufogógáz elszívó, centírozógép, preparált autó – hybrid, elektrohidraulikus ollós emelő, preparált benzines autó), bútorok és informatikai eszközök kerülnek beszerzésre. Létrejön az ÁKK honlap, egy képzési nyilvántartó rendszer, valamint IT rendszerek, alkalmazások. Beszerzésre kerül egy szoftver, amely tartalmazza mindazokat az információkat, amelyek szükségesek egy javítóműhely mindennapi életében a karbantartási és javítási munkákhoz.

2.2 Ágazati Képzőközpontok tevékenységét támogató képzések

A TMSZC a projekt keretében hét témában – melyből öt az Ágazati Képzőközpontok tevékenységét támogatja – szervez képzéseket az Ágazati Képzőközpontban együttműködő vállalkozások vezetői, munkatársai, valamint a támogatást igénylő oktatói, munkatársai számára.

A megvalósítandó képzések megnevezése (tervezett létszám):

2.3 Ágazati Képzőközpontok létrehozását támogató képzések

A TMSZC a projekt keretében két témában az ÁKK létrehozást támogató képzéseket szervez az Ágazati Képzőközpontban együttműködő vállalkozások vezetői, munkatársai, valamint a támogatást igénylő oktatói, munkatársai számára.

A megvalósítandó képzések megnevezése (tervezett létszám):

A fentieken túl a TMSZC a GINOP-6.1.10-VEKOP-19-2020-00002 kódszámú, „A gazdasági fokozatváltást támogató innovatív képzések” című kiemelt projektben – melyben konzorciumi partnerként vesz részt – kidolgozásra kerülő szakmai anyagokra épülő képzések megtartását is tervezi.

Ágazati Képzőközpont létrehozása

A pályázati projekt keretében létrejövő Ágazati Képzőközpont a specializált gép- és járműgyártás ágazatot képviseli.

Tolna megyében a megyeszékhely vállalkozásainak jelentős része autóipari beszállítói tevékenységet folytat. A megye széleskörű jármű kereskedelmi hagyományokkal bír, valamint jelentős számban képviselik az autójavító szakmát a vállalkozások. Ezen vállalkozások igényeihez igazodik a középfokú duális képzést is megvalósító projekt.

A Tolna Megyei Szakképzési Centrum, valamint a jelentős autóipari múlttal rendelkező Ipsum-Tech Kft., illetve a Permitto Kft. tervezetten létrehozza azon nonprofit vállalkozását, amelynek kiemelt célja a duális középfokú képzés magas színvonalú képviselete és a reálszférában működő vállalkozások (Ipsum-Tech Kft., illetve a Permitto Kft.) K+F tevékenységben megszerzett kiterjedt tapasztalatainak felhasználásával történő önfenntartás megvalósítása.

A létrejövő cég a duális képzés új színtere lesz, amelyben lehetséges a képzési szerkezet hármas tagolása. Az első szint az alapképzés, amely az iskolai tanműhelyben folyik. A második szint a képzőközponti képzés, amely a vállalatoknál megjelenő, munkaszerződéses tanulói képzésnek felel meg. A harmadik szintet a speciális igényeket kiszolgáló vállalati képzés egységes megjelenése jelentheti.

Az együttműködés során megvalósul a képzési innováció azáltal, hogy a teljes képzési vertikum megvalósítható, a szakmunkásképzéstől a mérnökképzésig. Megvalósulhat a fejlesztési innováció is, mivel az ÁKK nem működhet megfelelő kutatási, fejlesztési tevékenység nélkül. A szükséges fejlesztési tevékenységet a bevonásra kerülő vállalkozások bázisán végzik.

Az ÁKK nonprofit gazdasági társaságként jön létre. A tulajdonosi kört alkotó KKV-k, valamint a TMSZC klaszter jelleggel működnek együtt, egymással megállapodást kötnek. A megállapodás tartalmazza a duális képzés során az egyes vállalatok kötelességeit és az együttműködés formáit. A klaszter munkaszervezetének alapvető feladata az egyes tulajdonosi körbe tartozó KKV-k szakirányú oktatási tevékenységének koordinálása, egyfajta elszámoló központként való kezelése, felügyelete, a képzési programok egységesítése, harmonizálása, minőségbiztosítása, illetve szakmai (különös tekintettel pedagógiai, oktatásmódszertani) támogatása.

A tanulók duális képzése a tulajdonosi kör infrastruktúráján valósul meg. A tanulókkal a szakképzési munkaszerződést az ÁKK köti meg, a hiányzó képzési kapacitását a tulajdonosi körtől tudja képzési szolgáltatásként igénybe venni. A szakirányú képzés feltételeit nem szükséges minden helyszínen teljeskörűen kialakítani, az együttműködéssel a hiányzó feltételek infrastrukturális és humán erőforrás szintjén is biztosíthatók. A szükséges elméleti ismeretek elsajátítása a Centrum iskolai tanműhelyében valósítható meg, a gyakorlati képzés pedig a vállalati infrastruktúrán folytatható.

A képzési szerkezet kialakításában meghatározóak az autóipari beszállítók, a szervizek, valamint Paks régió igényei.

Tolna megyében is tapasztalható az elektromos és hibrid járművek számának ugrásszerű növekedése, az ebből adódó forgalmazói és tulajdonosi igények megjelenése. A régióban tervezett e-mobilitási fejlesztések révén az igények emelkedése várható mind a személygépkocsik, mind a tömegközlekedési eszközök esetében.

Miután egy elektromos, vagy hibrid járműnek nem csupán a működése, hanem a felépítése is eltér a hagyományosétól, ezért szervizelésük megfelelő képzettségű szakembert igényel. A Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium területén található tanműhely jelenleg nem alkalmas arra, hogy benne az új kihívásoknak megfelelő, magasan kvalifikált szakembereket képezzenek.

A régióban tervezett e-mobilitási fejlesztések megvalósulása esetén az Ágazati Képzőközpont ezen fejlesztésekhez szükséges szakértelemmel rendelkező szakemberek képzésére is alkalmas lesz, hiszen az ott gyakorlatot szerző tanulók magabiztos és a jelenkornak megfelelő elméleti és technológiai gyakorlati tudással fognak rendelkezni.

A Paks II. beruházás megvalósulása folytán a térségbe érkező, a beruházást kiszolgáló – elsősorban autóipari, autószerelői – vállalkozások miatt is nagyobb létszámú, megfelelő szakértelemmel rendelkező munkaerőre lesz szükség, amit a létrejövő Ágazati Képzőközpont igyekszik majd biztosítani.

Az Ágazati Képzőközpont működése során – nonprofit vállalkozásként – az esetleges bevételeit a Képzőközpont folyamatos fejlesztéséhez kívánja felhasználni, amely által lehetővé válik nemcsak a szakképzett munkaerő biztosítása, hanem az ágazatban alkalmazott technológiák fejlesztése és alternatív megoldások támogatása is.

 

 

  
  
© 2019 Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva